U bent hier: Home Van harte Gefeliciteerd, je bent geslaagd!

Van harte Gefeliciteerd, je bent geslaagd!

Ik ben geslaagd! En nu?

Gefeliciteerd! Een Nederlands rijbewijs vraag je persoonlijk aan in de gemeente waar je bent ingeschreven. De wachttijd is gemiddeld vijf werkdagen.

Het enige dat je nodig hebt voor je aanvraag is:

  • Eén kleurenpasfoto
  • Geldig legitimatiebewijs
  • Kosten zijn maximaal € 38,48, afhankelijk van je gemeente

De eisen aan de pasfoto zijn gelijk aan die van het nieuwe paspoort. Je rijbewijs is 10 jaar geldig.

Voor de geslaagde mensen: opgelet

Je bent na het halen van je rijbewijs een beginnend bestuurder. Het maakt niet uit voor welke rijbewijscategorie en hoe oud je bent, zowel een 18 jarige als een 40 jarige die net zijn geslaagd voor het rijbewijs krijgen de eerste 5 jaar een beginnersrijbewijs. De eerste 5 jaar na het behalen van je rijbewijs val je in de groep beginnende bestuurders.

Wat is het verschil tussen een gewoon rijbewijs en een beginnersrijbewijs?

Het verschil tussen een gewoon rijbewijs en een beginnersrijbewijs is dat je aan strengere regels moet voldoen dan ervaren bestuurders. De strengere regels voor een beginnende bestuurder gelden de eerste 5 jaar na het halen van het rijbewijs. De reden hiervoor is dat de nieuwe rijbewijsbezitters verhoudingsgewijs veel ongelukken veroorzaken ten opzichte van meer ervaren bestuurders. De overheid wil door de beginnende bestuurders strenger te beoordelen het aantal verkeersslachtoffers in deze groep terugdringen.

Voor elk van de volgende overtredingen waar je voor wordt aangehouden krijg je een strafpunt

Verkeersovertredingen die je begaat in het buitenland tellen niet mee. Ook dien je staande gehouden door de politie. Wordt je bij een snelheidsovertreding bijvoorbeeld alleen geflitst, dan krijg je wel een boete maar geen strafpunt!

  • Bumperkleven met hoge snelheid
  • Een snelheidsovertreding van meer dan 30 km/u (of van 40 km/u op autosnelwegen)
  • Het veroorzaken van schade (materieel of immaterieel) door het niet juist naleven van de verkeersregels
  • Het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer
  • Het veroorzaken van ongelukken waarbij gewonden of doden vallen
  • Het veroorzaken van materiële schade of lichamelijk letsel door onjuist opvolgen van de verkeersregels

Ben je als beginnende bestuurder binnen 5 jaar voor de 3e keer voor 1 van de bovenstaande feiten aangehouden en veroordeeld, dan moet je je rijbewijs inleveren bij de politie. Dit wordt gemeld aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Er vindt vervolgens een theoretisch en praktisch rijvaardigheidsonderzoek plaats, en je mag niet rijden tot de uitslag van het onderzoek bekend is. Blijkt hieruit dat je als beginnend bestuurder toch niet rijvaardig genoeg bent, dan wordt je rijbewijs ongeldig verklaard. Ook als je het onderzoek weigert wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. Je zal dan weer opnieuw rijexamen moeten doen bij het CBR om je rijbewijs terug te krijgen. Het rijexamen zal je zelf opnieuw moeten betalen, de kosten voor het rijvaardigheidsonderzoek neemt de overheid voor zijn rekening.

Als je alsnog rijvaardig wordt bevonden krijgt je je rijbewijs terug. Je rijbewijs bevat dan geen aantekeningen meer over de 3 overtredingen.

Alcohol en het beginnersrijbewijs

De alcohol limiet voor beginnende bestuurders is vastgesteld op 0,2 promille. Dit is zeer weinig: in de praktijk betekent het dat je helemaal geen alcohol mag drinken als je nog moet rijden! Neem dan ook geen risico, want rijden onder invloed is een misdrijf!

Bij 0,8 promille dien je verplicht een cursus te volgen over de risico’s van alcohol in het verkeer. Dit wordt een EMA cursus genoemd (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer). De EMA-cursus duurt drie dagen, met tussenpozen van één tot drie weken. De deelnemers leren wat de effecten van alcohol op het rijgedrag zijn, waarom zij drinken en hoe zij dat kunnen voorkomen. Deelname is verplicht. Als u weigert of niet (tijdig) betaalt, wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. De kosten voor deze cursus bedragen €714,- en dien je zelf te betalen. Voor ervaren bestuurders geldt dat ze bij 1,3 promille verplicht een EMA cursus moeten volgen.